Inloggen

Thema spinnen

De voorbije 2 weken werkten we in onze klas rond spinnen. De interesse van de kleuters werd gewekt door een klein spinnetje dat in onze onthaalhoek aan een draadje naar beneden bengelde. In het weekend mocht dus iedereen op spinnenjacht en de vangst was een succes. De kleuters brachten verschillende soorten spinnen mee en Dylano had een heeeele grote bij. We zetten ze per soort in een bakje of potje, zo konden we ze goed bekijken en vergelijken. Samen met de infoboeken en een infofilmpje zijn we heel wat aan de weet gekomen over spinnen. Iedere spin kreeg een zo aangenaam mogelijk verblijf met wat zand en takjes zodat ze ook een web konden weven. Wij zorgden voor de vliegen en muggen om te eten. Spinnen vervellen en de mama van Lena bracht zo'n vel van een reuze spin mee naar de klas. De juf vertelde het verhaal "Mijn eerste spinnenweb"  en samen gingen wij aan de slag om op verschillende manieren spinnenwebben te maken: tijdens een kringspel met wol, met kaplablokken op de mat, op spijkerplankjes, met plasticine, tekenen op de lichtbak of schilderen. We leerden een versje en deden verschillende telspelletjes. De kleuters van de vlinderklas weten nu dat spinnen nuttige dieren zijn en vinden ze al helemaal niet meer zo eng. Op het einde van ons thema hebben we ze allemaal terug vrij gelaten want wij leren zorg dragen voor de natuur.