Inloggen

Thema “Ziek zijn”

De griep is in het land. De dokter heeft het erg druk want de wachtzaal zit overvol. De voorbije 2 weken werkten we dan ook rond "ziek zijn" in onze klas.. Via prentenboeken en een filmpje leerden we hoe we microben en bacteriën het best kunnen weren en hoe we allerlei kleine kwaaltjes kunnen verzorgen. De poppenhoek werd omgebouwd tot doktershoek met een wachtkamer, kledij van dokter en verpleegster en een dokterstas met instrumenten om de vele patiënten goed te kunnen onderzoeken en verzorgen.Met de recepten die de dokter tijdens het rollenspel voorschreef konden de patiënten medicijnen gaan kopen bij de apotheek. In de apotheek leerden de kleuters tellen en sorteren door pillenflesjes te vullen met pilletjes in verschillende vormen en kleuren volgens het etiket dat erop stond. Met druppeltellers en spuiten werden flesjes met hoestdrankjes gevuld en hierbij kwamen de begrippen: leeg, halfvol, vol, weinig… aanbod.Voor de talrijke kwetsuren hadden we veel verbanden nodig. Al handelend en spelend ontdekten de kleuters de verschillen in lengte en breedte en konden ze beter inschatten welk verband ze moesten gebruiken voor vinger, been of hoofd. De mama van Jonas kwam in de klas vertellen wat zij als verpleegster allemaal doet voor de zieke mensen. Zij bracht krukken mee, nam de bloeddruk en verzorgde kleine wondjes. De kleuters kregen ook nog materialen om te gebruiken tijdens hun spel in de doktershoek. Het was een heel plezant en leerrijk thema en voor één keer was 'ziek zijn" best leuk.