Inloggen

Thema: Mijn lichaam en zintuigen

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Met mijn handen kan ik klappen, met mijn voeten kan ik stappen, met mijn armen kan ik draaien, met mijn handen kan ik zwaaien… Dit liedje leerden de kleuters over hun lichaam en de voorbije 2 weken hebben we ontdekt en ervaren wat we met dit wonderlijke lichaam nog allemaal kunnen doen. De eerste dag maakten we een levensgrote tekening en bespraken daarbij alle delen van het lichaam. Namiddag mochten de kleuters elkaar op de speelplaats omlijnen met stoepkrijt. We tekenden een kindje en boetseerden mannetjes met plasticine. Via allerlei spelletjes leerden de kleuters grote lichaamsdelen aanvoelen maar leerden ze ook kleinere en minder beleefde lichaamsdelen herkennen, benoemen en lokaliseren. De 2de week kwamen alle zintuigen aan bod. Handen om te tasten, oren om te horen en tijdens een waarneming kijken met je ogen mochten de kleuters experimenteren met brillen, vergrootglazen en verrekijkers. Ook deden de kleuters ervaringen op rond ruiken en proeven. Ze probeerden de verschillende geuren te herkennen ( koffie, ajuin, parfum, appelsien, choco, munt…) en de geurpotjes te associëren met het voorwep. Ze proefden zuur, zoet en zout en probeerden geblinddoekt te proeven wat er in hun mond zat. Via het boek "Mijn binnenste buiten" ontdekten de kleuters dat er spieren en botten onder hun huid zitten en deden ze proefjes waarbij ze hun hartje en longen aanvoelden. Het thema werd afgesloten met een activiteit waarbij alle zintuigen werden geprikkeld. De kleuters genoten van de relaxatieoefeningen en een heerlijke massage in een donkere ruimte met sfeermuziek, en de heerlijke geur van wirookstokjes. De voorbije weken hebben de kleuters een duidelijker beeld gekregen van de opbouw van hun lichaam en ontdekten ze de vele mogelijkheden ervan.