Zaaien met juf Chloé

Ik ben Chloë, stagiaire van UCLL te Hasselt. Ik heb de kans gekregen om 2 weken mijn eindstage te doen in de vlinderklas. Het thema van deze 2 weken was zaaien/planten en lente. We hebben veel leuke dingen gedaan. We zijn begonnen met het maken van een klasboom. Als de kleuters flink hadden gewerkt en fijn hadden gespeeld, lag er op het einde van de dag een stukje fruit onder de boom. De kinderen keken hier iedere dag opnieuw naar uit en waren erg enthousiast. Ook hebben we zelf gezaaid. Ze mochten kiezen tussen zaadjes van paprika en pompoen. We hadden een zaaikalender gemaakt zodat we iedere dag konden kijken of ons zaadje al gegroeid was. We gaven ze iedere dag water maar helaas kwam het plantje pas de voorlaatste dag boven de grond piepen. Dat was een fijn moment en de kinderen waren erg blij. Ook hebben we zelf gieters gemaakt, dit vonden ze geweldig en zeker omdat de gieter echt werkte. In de 2e week maakten we een lente wandeling. We gingen opzoek naar allerlei soorten bloemen a.d.h.v. opdrachtenkaartjes. We hadden heel veel geluk met het weer en hebben genoten van deze wandeling. Natuurlijk werkten we ook aan de cadeautjes voor moederdag. Hopelijk waren alle mama's blij met het zelfgemaakte boeketje. We hebben mijn stage en het einde van het thema afgesloten met een lentefeestje. De kleuters mochten zelf fruit – en groentespiesjes maken. Dit vonden ze fijn om  te doen en ze hebben lekker gesmuld. er werd leuke muziek opgezet en we maakten er een gezellige dag van.

Ik ben blij dat ik in het klasje van juffrouw Monique mocht zijn want ik heb hier erg van genoten. Ik ga de kleuters heel hard missen en hoop dat ik hen toch nog wel eens tegen ga komen.

 

Schaatsinitiatie

Donderdag 3 mei gingen we naar de Schaverdijn in Hasselt voor een plezante schaatsinitiatie. Eerst mochten de kleuters met hun schoenen aan, spelen op het ijs. Er was een ijsberg om te sleeën, een tunnel om door te kruipen,materiaal om ijshockey te spelen, genoeg uitdaging voor 45 min. spelplezier op het ijs. Na een drankje en een  korte pauze mochten de kleuters de schaatsen aanbinden. Een hele belevenis, die eerste stappen op het zooooo gladde ijs. Vanaf toen was het vallen en recht krabbelen en het gezegde "men leert met vallen en opstaan" was hier letterlijk van toepassing. Het was een fijne ervaring.

Schoolreis ” Alles kids”

Het was weer heel plezant in de binnenspeeltuin "Alles Kids". De kleuters hebben zich goed kunnen uitleven op de verschillend speeltuigen en de frietjes met worst smaakten heerlijk. Het was veel te snel tijd om terug naar school te gaan. Alhoewel op de foto's kunnen jullie zien dat zo'n dagje ravotten best vermoeind is. 

Verjaardag van Jens

Dikke proficiat met je 5de verjaardag Jens!

Pasen

De eerste week van thema Pasen kwam Juf Chloé stage doen in onze klas. Ze deed allerlei leuke en leerrijke activiteiten, maar het hoogtepunt waren de 4 kuikentjes die ze meebracht. We leerden erover en verzorgden ze goed, maar ondanks onze goede zorgen is er toch één kuikentje dood gegaan. Juf Monique bracht kippeneieren mee en die werden op verschillende manieren bereid: gekookt of gebakken als omelet of spiegelei. De kleine chocolade paaseitjes werden gebruikt voor verschillende activiteiten rond tellen, rangschikken en sorteren en natuurlijk werd er ook af en toe eentje geproefd. De vlinders van onze klas kregen contractwerk in hun schuifje en met een beetje aanmoediging van de juf raakten bijna alle opdrachten tijdig klaar. Ook werkten we rond het godsdienstig thema "Op weg naar Pasen". Via verschillende bijbelverhalen maakten de kleuters kennis met de eigenlijke betekenis van Pasen.. En natuurlijk maakten we traditioneel ook weer een mooi knutselwerkje voor Pasen. De kleuters oefenden verschillende technieken en het resultaat mocht er wezen. De paashaas beloonde alle kleuters door paaseitjes te verstoppen in de klas. Hij deed erg goed z'n best want we hebben flink moeten zoeken om ze allemaal te vinden. Zo werd de tweede trimester op een fijne manier afgesloten en nu kunnen we genieten van " twee rijtjes "( op onze klaskalender) paasvakantie. 

Sportdag

We beleefden veel plezier tijdens de kleutersportdag. Er waren heel wat standen met allerlei spelmaterialen opgesteld. Het was een tof initiatief waarbij alle kleuters de kans kregen om zich eens flink uit te leven. Op de foto's in het album kunnen jullie zien dat wij er allemaal van genoten hebben.

Verjaardagen in maart

In maart vierden we de verjaardag van Inaya, Mattea en Linde. Zij werden alle drie 6 jaar!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Thema “Ziek zijn”

De griep is in het land. De dokter heeft het erg druk want de wachtzaal zit overvol. De voorbije 2 weken werkten we dan ook rond "ziek zijn" in onze klas.. Via prentenboeken en een filmpje leerden we hoe we microben en bacteriën het best kunnen weren en hoe we allerlei kleine kwaaltjes kunnen verzorgen. De poppenhoek werd omgebouwd tot doktershoek met een wachtkamer, kledij van dokter en verpleegster en een dokterstas met instrumenten om de vele patiënten goed te kunnen onderzoeken en verzorgen.Met de recepten die de dokter tijdens het rollenspel voorschreef konden de patiënten medicijnen gaan kopen bij de apotheek. In de apotheek leerden de kleuters tellen en sorteren door pillenflesjes te vullen met pilletjes in verschillende vormen en kleuren volgens het etiket dat erop stond. Met druppeltellers en spuiten werden flesjes met hoestdrankjes gevuld en hierbij kwamen de begrippen: leeg, halfvol, vol, weinig… aanbod.Voor de talrijke kwetsuren hadden we veel verbanden nodig. Al handelend en spelend ontdekten de kleuters de verschillen in lengte en breedte en konden ze beter inschatten welk verband ze moesten gebruiken voor vinger, been of hoofd. De mama van Jonas kwam in de klas vertellen wat zij als verpleegster allemaal doet voor de zieke mensen. Zij bracht krukken mee, nam de bloeddruk en verzorgde kleine wondjes. De kleuters kregen ook nog materialen om te gebruiken tijdens hun spel in de doktershoek. Het was een heel plezant en leerrijk thema en voor één keer was 'ziek zijn" best leuk.

Thema schoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle kleuters mochten een paar schoenen meebrengen naar de klas. Er waren veel verschillende schoenen ( pumps, pantoffels, laarzen, babyschoentjes, slippers, kinderschoenen, damesschoenen, regenlaarzen, herenschoenen…). Tijdens een waarneming ontdekten de kleuters de functie van de verschillende schoenen en dat ze uit verschillende materialen gemaakt zijn.

Juf Chloë kwam een paar dagen stage doen in onze klas. Ze maakte een blote-voetenpad en daar voelden de kleuters verschillende materialen met hun voeten. Ze mochten schilderen met hun tenen en een voetafdruk maken.

In de schoenwinkel die we inrichtten konden de kleuters hun voeten meten, schoenen passen en later aan de kassa gepast betalen. 

Schoenen moeten ook onderhouden worden en we hebben dan ook ijverig onze eigen schoenen gepoetst.

We leerden een leuk versje over een duizendpoot en dramatiseerden het verhaal van Assepoester.

Enkele kleuters waren heel gedreven om veters te leren binden. Ze mochten zelf oefenen met behulp van een stappenplan en konden op het einde van de week een veterstrikdiploma verdienen.

 

Verjaardag van Simon

Hiep, hiep, hoera, voor Simon! Hij werd in februari 6 jaar.