Schrijfdans

Tijdens een activiteit schrijfdans oefenden de kleuters hun fijne motoriek. Met scheerschuim en verf in verschillende herfstkleuren schilderden ze op muziek een herfsttafereel.

Herfst

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Verleden week maakten we een herfstwandeling naar het bos. De kleuters bewonderden de natuur en verzamelden een heleboel "herfstschatten"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puzzelkampioen

We puzzelen in onze klas met de puzzelrups. Alle puzzels zijn getekend met een gekleurd bolletje (groen, roze, geel, blauw, oranje, rood, zwart) naargelang het aantal stukjes en moeilijkheidsgraad. De kleuters beginnen bij groen. Als ze 3 groene puzzels gemaakt hebben en dus drie streepjes in het vakje hebben, mogen ze het vakje groen kleuren en bij de volgende kleur beginnen. Paulien is  "puzzelkampioen " geworden. Zij heeft alle vakjes van de puzzelrups gekleurd en kan dus al puzzels maken van 100 stukjes. Zij werd beloond met een troffee (ketting met zilveren puzzelstuk)

Dikke proficiat voor Paulien

Verjaardagen in oktober

In oktober waren Cas, Els en Jules jarig. Zij mochten alle drie 5 kaarsjes uitblazen.

Halloween

Thema fruit

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                Om ons thema te beginnen brachten alle kleuters een stuk fruit mee naar de klas. Onze fruitmand was goed gevuld met verschillende soorten fruit dat we hebben gebruikt om te sorteren, te tellen, te wegen, te bespreken en natuurlijk ook om te proeven. Donderdag gingen we naar de fruitmarkt in Genk. We wandelden langs de verschillende fruitkramen en kochten bekende en minder bekende fruitsoorten. Van enkele gulle marktkramers kregen we bananen, mandarijntjes en appels. Na een uurtje op de markt was het winkelwagentje van de juf helemaal vol en stapten we terug op de bus richting Gewaai. In de klas proefden we  minder bekende fruitsoorten zoals: mango, granaatappel, kaki's en ananas. De vlinders van onze klas hebben fruit gewogen met de balans en oefenden de begrippen zwaar, licht, zwaarder, lichter…We leerden tellen, bijdoen en wegdoen met het gezelschapsspel appeltjes plukke . Vrijdag hebben we van al het fruit dat nog over was, fruitsatés gemaakt. Alles was op en de kleuters weten nu dat gezonde tussendoortjes ook heel lekker kunnen zijn.

levensloop

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Omdat wij samen heel veel geld hadden ingezameld voor levensloop, moesten we met de vlinderklas 337 rondjes lopen tijdens de sponsorloop. Om alles een beetje visueel te maken en de kleuters te motiveren om nog een rondje te lopen maakten we samen in de klas een "looprups". Voor ieder rondje dat ze liepen of wandelden kregen ze een stempel op hun stempelkaart en voor iedere stempel mochten ze een bolletje uitdoen op de looprups. 337 rondjes, een onmogelijke opdracht dachten we, maar dankzij de hulp van ouders en grootouders zijn we er zeker in geslaagd om al die rondjes te lopen. Bedankt aan alle mama's, papa's, oma's, opa's…voor de steun en aanmoediging tijdens de loop en voor de centjes die jullie sponsorden voor levensloop. 

Thema: Mijn lichaam en zintuigen

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Met mijn handen kan ik klappen, met mijn voeten kan ik stappen, met mijn armen kan ik draaien, met mijn handen kan ik zwaaien… Dit liedje leerden de kleuters over hun lichaam en de voorbije 2 weken hebben we ontdekt en ervaren wat we met dit wonderlijke lichaam nog allemaal kunnen doen. De eerste dag maakten we een levensgrote tekening en bespraken daarbij alle delen van het lichaam. Namiddag mochten de kleuters elkaar op de speelplaats omlijnen met stoepkrijt. We tekenden een kindje en boetseerden mannetjes met plasticine. Via allerlei spelletjes leerden de kleuters grote lichaamsdelen aanvoelen maar leerden ze ook kleinere en minder beleefde lichaamsdelen herkennen, benoemen en lokaliseren. De 2de week kwamen alle zintuigen aan bod. Handen om te tasten, oren om te horen en tijdens een waarneming kijken met je ogen mochten de kleuters experimenteren met brillen, vergrootglazen en verrekijkers. Ook deden de kleuters ervaringen op rond ruiken en proeven. Ze probeerden de verschillende geuren te herkennen ( koffie, ajuin, parfum, appelsien, choco, munt…) en de geurpotjes te associëren met het voorwep. Ze proefden zuur, zoet en zout en probeerden geblinddoekt te proeven wat er in hun mond zat. Via het boek "Mijn binnenste buiten" ontdekten de kleuters dat er spieren en botten onder hun huid zitten en deden ze proefjes waarbij ze hun hartje en longen aanvoelden. Het thema werd afgesloten met een activiteit waarbij alle zintuigen werden geprikkeld. De kleuters genoten van de relaxatieoefeningen en een heerlijke massage in een donkere ruimte met sfeermuziek, en de heerlijke geur van wirookstokjes. De voorbije weken hebben de kleuters een duidelijker beeld gekregen van de opbouw van hun lichaam en ontdekten ze de vele mogelijkheden ervan.

Een zusje voor Dylana

Dylana werd de fiere, grote zus van Elisa. Proficiat aan mama, papa en Dylana, geniet van jullie kleine spruit!

Verjaardagen in september

In september vierden we de verjaardag van Jonas, Issa en Andreas. Ze werden alle drie 5 jaar. Dikke proficiat!