Inloggen

26 november ’18 – Sint en Piet

Wat was dit een spannende tijd…  Sint en zijn pieten die op bezoek gingen komen!
Elke dag telden we af hoeveel dagen we nog moesten wachten, maar hij was ons zeker niet vergeten! 🙂

We begonnen het thema met een tafelpoppenspel. Sinterklaas kwam met zijn boot aan in Belgie, maar hij was de zak met alle cadeautjes vergeten in Spanje! O nee, wat een groot probleem! De kleuters moesten nadenken hoe ze zo snel mogelijk die zak konden terug krijgen.
Op die manier stimuleren we de kleuters om probleemoplossend na te denken. Olivier kwam met het idee dat de meeuw die ook op de boot van de Sint zat de zak maar moest gaan halen… Dat probeerden we, maar de meeuw kon hem niet vathouden in zijn snavel. Ze kwamen op het idee om dan maar een touw rond de snavel en de zak te binden en ja hoor dat lukte! De kleuters waren heel erg betrokken!
Ook eindigen we het thema met dit tafelpoppenspel, de uittocht van de sint. 

Tijdens dit thema hebben we pepernoten gebakken, schoenen verkocht in de schoenenwinkel en hierbij prima geteld. De 1-1 relatie werd hier enorm gestimuleerd.  We vulden schoenen met cadeautjes, knipten 3 of 5 cadeautjes uit voor in onze zak, maakten een sinterklaashoed waarbij we veel verschillende fijnmotorische technieken moesten gebruiken (stempelen, plakken, knippen en verven). 
Er werden veel verhaaltjes voorgelezen over de sint en zijn pieten. We leerden een liedje en een dansje die we hebben getoond aan de Sint en zijn pieten.

In de klas werd de poppenhoek omgetoverd tot de slaapkamer van de sint en er kwam ook nog een stoomboot bij.  De kleuters kropen in de rol van sinterklaas en zijn pieten. Ze deelden de hele dag door cadeautjes uit aan alle lieve kinderen in de klas. Op het begin van onze week deden we een waarneming van de kleren van sinterklaas en zwarte piet en ook in de eerste dagen hebben we ons mogen verkleden. We deden schrijfdans met scheerschuim en zwarte verf, waarbij de oudste  kleuters gerichte bewegingen (voorloper op het schrijven) mochten uitproberen op sinterklaasmuziek en de jongste mochten vooral het ritme van de muziek meevolgen door lijnen te maken. Dit was echt genieten!

Natuurlijk kwam de sint ook op bezoek in onze klas, de eerste keer kwam hij lekkere snoepjes brengen en op dinsdagnamiddag kwam hij zelfs op bezoek! De dag erna stonden er allerlei cadeautjes in de klas, hier hebben we dan ook al héél veel mee mogen spelen. 

We sloten de twee weken af met een pietenparcours. Ze moesten op de daken klimmen, kruipen in schoorstenen voor en achteruit, lopen over de daken (evenwicht), glijden van de dakrand en cadeautjes gooien in de schoorstenen.
Alle 17 kleuters zijn zwarte pietjes geworden en kregen een pietendiploma.

Lieve groetjes!
Juf Nelissa