Inloggen

5 november ’18 – Thema mijn restaurant in de uiltjesklas

Beste ouders,

Om het grootouderfeest in een leuk jasje te steken, gingen we opzoek naar een leuk thema om uit te werken in de kleuterklassen maar ook om de grootouders mee te verrassen!
We startten het thema met een toneelstukje met de 3 kleuterjuffen waar chefkok Sandra een heerlijk menu samenstelde voor de gast Monique en de ober Nelissa zorgde voor de juiste bediening! De kleuters vonden het enorm grappig en bovendien was het erg leerrijk.

We maakten in de klas een restaurant met 2 tafeltjes, een bar met drinken en een grote keuken. De kleuters leerden de tafel juist dekken, leerden servetten simpel plooien en de juf speelden vaak samen in de restauranthoek. Op deze manier leerden ze hoe het eraan toe gaat in een restaurant.

We mochten in de bouwhoek bouwen met borden, kommetjes en bekers en in de experimenteerbak lagen allerlei dopjes (verschillende formaten en kleuren) waar ze taartjes van konden maken. We hadden ook nog 2 kleine experimenteerbakjes met pasta en rijst in om de borden te vullen.
We leerden een versje over keukenmuziek en we deden een chocoladedansje, deze oefenden we goed zodat we de grootouders omver konden blazen op het grootouderfeest! En ja hoor, dat is echt gelukt! 

Natuurlijk om een echte kok te worden, moesten we een koksmuts hebben! Deze hebben we helemaal zelf geknipt, wat overigens een hele goede knipoefening was! En ze mochten hem zelf versieren met sterretjes, want het waren echte sterrenchefs! 

We deden een waarneming rond keukenmateriaal en ze waren onder de indruk van alle materialen die je nodig hebt om te koken/bakken! 
Toen ze alle materialen eens hadden gezien, was het hoogtijd om zelf aan de slag te gaan!! We organiseerden 2 restaurantdagen in de klas, waar de kleuters helemaal zelf de kok/ober/afwasser mochten spelen! We maakten lekkere croque monsieurs met heel veel groentjes die de kleuters helemaal zelf hebben gesneden. We maakten een soort van buffet, waarbij de kleuters in een rij moesten aansluiten en om de beurt hun bord mochten vullen. BOTERHAM – KAAS – HAM – BOTERHAM en dan naar de tafels waar ze zelf groentjes mochten nemen. Ze namen enkel de dingen die ze zelf wilden opeten. Het was echt genieten!!!

De week erna maakten we pannenkoeken ! De kleuters maakten het beslag en waren al snel aan het proeven. Gelukkig had de juf thuis al een voorraadje pannenkoeken gebakken, zodat het 's middags goed vooruit ging en we allemaal samen een pannenkoek konden opsmullen! Sommigen smulden er wal 3, 4 of 5 op !!!! 😉
We schoven de tafels tegen elkaar aan en het was een hele gezellige middag!

Uiteraard was het daarna ook tijd om af te wassen, ook dit hebben de kleuters subliem gedaan!

Nogmaals bedankt voor alle helpende handen en bakkende ouders om van het grootouderfeest een succes te maken!

Klik op onderstaande foto's om naar de TWEE fotoalbums te gaan van dit thema.
Lieve groetjes,

Juf Nelissa

                          

               Fotoalbum 1                                                                                             fotoalbum 2

 

OPGELET: WOENSDAG 21 NOVEMBER IS HET GEEN SCHOOL VOOR DE KLEUTERS