Inloggen

9 april ’18 – ridders, jonkvrouwen, koning Goedhart en draken!

Gegroet aan alle ouders, 
 

Drie weken lang hebben we gewerkt rond dit Middeleeuws thema!
Het begon allemaal bij de eerste brief van koning Goedhart die ons vraagt om echte ridders en jonkvrouwen te worden, de kleuters zagen dit gelijk zitten en deden alles wat koning Goedhart vroeg in zijn brieven. 
Zo maakten ze een echt kasteel met kantelen, kanonsgaten, een ophaalbrug die op en neer kan, een vlag,…. 
Natuurlijk konden de kleuters zich volledig uitleven door zich te verkleden als ridder, nar en jonkvrouw, maar ook in de andere hoeken speelden ze gericht rond dit thema. bv: tekenhoek – prinses en kasteel leren tekenen,  playmobiel-tafel met kastelen en ridders, bouwhoek kastelen bouwen, leeshoek boekjes over ridders en kastelen,…

Ze kregen steeds meer brieven en ze deden steeds weer hun uiterste best om echte ridders en jonkvrouwen te worden. Ze moesten zichzelf beschermen en verzorgen, zei de koning. Ze maakten zelf zwaarden, een helm, een spiegeltje, juwelen en een jonkvrouwenkroon! Zo konden ze creatief bezig zijn, maar ook hun fijne motoriek werd gestimuleerd.

We leerden een liedje van ridder Martijn en ridder Koen aan, alsook een versje over een paard dat in galop gaat. Ook hebben ze met de beebot mogen programmeren! Ze moesten de beebot instellen om naar het kasteel te gaan of naar de draak. Tellen en ruimtelijk inzicht is hier erg belangrijk! 

Kleuters mochten zelf vrij schilderen over het thema, sommigen maakten draken en sommigen vonden de ophaalbrug erg interessant. 🙂 We hebben ook schrijfdans gedaan, waarbij ze een kasteel via schrijf-motorische oefeningen hebben getekend op muziek. 

We gingen ook op uitstap naar de waterburcht in Lanaken, waar ze een echt kasteel van dichtbij mochten bekijken. Elke kleuter kreeg een eigen detailkaartje die ze mochten gaan zoeken bij het kasteel. Na even zoeken, hebben ze allemaal hun eigen fotootje gevonden! 🙂 We deden nog heel wat leuke dingen; een gouden-munten-zoektocht, touwtrekken, paardje doorgeven, zingen, picknicken, naar de toren gaan, maar we eindigden deze zonnige dag in de speeltuin.
Hier kregen ze ook nog een lekker ijsje! Oh, wat was het fijn!

Daarna kwamen de zwaarden pas in de klas…. want de koning had ons gezegd dat we moesten leren vechten. Maar ze mochten ook alleen vechten tegen draken of vijanden die ongevraagd het kasteel binnen wilden komen. De kleuters mochten met hun zwaard door een hoepel steken door gerichte oefeningen te doen.

We eindigen het thema met het bezoek van koning Goedhart die met zijn zwaard alle kleuters tot ridder of jonkvrouw slaat! Oh, wat waren ze trots!!!! Ze kregen allemaal een écht diploma en namiddag eindigen we het feest met chips. 

Mijn excuses voor de vele foto's binnen dit thema, ik was een beetje te enthousiast, denk ik.
Druk op één van onderstaande foto's om naar het fotoalbum te gaan.

Groetjes,
Juf Nelissa