Inloggen

19 maart – Ei, kuiken, kip

Beste ouders,

Het zijn hele drukke weken geweest in onze klas. We zijn op kleutersportdag geweest, waarbij de kleuters via verschillende materialen en opdrachten zich helemaal konden uitleven. Nogmaals heel erg bedankt aan de mama van Janne voor de extra hulp! Ook is Stacey op bezoek geweest, ze kwam even een kijkje nemen in haar oude klasje! De kleuters waren reuze-enthousiast!!! 
Ook hebben we de verjaardag van Jonathan gevierd, hij is jarig in de vakantie.

HIEP HIEP HOERA VOOR JONATHAN! Hij wordt 4 jaar! Dikke verjaardagszoenen! 

 

Natuurlijk hebben we ook veel geleerd over eieren, kuikens en kippen. 
De kleuters kwamen binnen en hadden niet door dat Doortje de kip in haar hok al stond te wachten op hen, tijdens het kringmoment hoorden ze iets vreemd… Toen zagen ze Doortje pas zitten in haar hok verstopt onder een handdoek. 🙂 
De kleuters waren erg enthousiast en verwelkomden Doortje met open armen, het liefst wilden ze haar wel voor altijd houden. Doortje legde namiddag ook nog een ei, wat een leuke verrassing! 
We ontdekten de eigenschappen van een kip en leerden heel wat nieuwe dingen. 
De kleuters vonden het een goed idee om een kippenhok te bouwen in de klas, via verschillende foto's bepaalden de kleuters zelf de eigenschappen die ons kippenhok moest hebben. Via verschillende materialen maakten ze zelf een kippenhok, ze moesten hier samenwerken en probleemoplossend denken. Enkel het dak was een beetje moeilijk, maar ze waren erg trots op hun kippenhok. Ze hadden een plan, voerden hem uit, testen het uit en keurden het goed.  Kleuters die wilden, mochten een kippenhok schilderen of een kippenhok bouwen van blokken. 

De kleuters leerden dat er verschillende dieren eieren leggen. Ze leerden het verschil tussen een rauw en gekookt ei, we deden allerlei waarnemingen rond eieren om de eigenschappen te ontdekken. Bv: vliesje, eiwit, eigeel, schaal, kleur,… 
We maakten eieren op verschillende manieren klaar: spiegelei, roerei en omelet. Ook kookten we harde en zacht gekookte eieren. Natuurlijk mochten ze volop proeven! 
We deden ook allerlei proefjes rond eieren. Wist je dat je heel hard in een ei kan knijpen? Wist je dat als je een ei 3 dagen in azijn legt dat de schaal dan helemaal verdwijnt en je een stuiterbal-ei krijgt? Wist je dat je een ei rechtop kan laten staan? De kleuters wel, zij hebben dit zelf mogen ontdekken.

We leerden verschillende liedjes aan en een versje over het kuiken. Er kwamen 3 kuikens op bezoek: Jippie, Joppie en Jappie. De kuikentjes waren al iets groter en konden dus zelf rondlopen, dat vonden de kleuters fijn. Ze aaien en kijken en leren op deze manier respect opbrengen voor diertjes. Via een filmje zagen ze hoe een kuikentje geboren wordt en dat hij donsveertjes heeft. 

We knutselden een paasmandje door verschillende fijnmotorische technieken in te zetten, ze maakten zelf een kuikentje in een ei door zelf de vormen te tekenen en uit te knippen. Op deze manier kregen we allemaal unieke kuikentjes, ze waren erg mooi!

 

Tekenen is erg 'hot' in onze klas, daarom bood ik verschillende stappenplannen aan rond Pasen waarbij ze gerichter aan de slag kunnen gaan in de tekenhoek.
In de experimenteerbak werd kippenvoer aangebracht, hier konden de kleuters vullen en ledigen, trechters gebruiken en eierdoosjes vullen. 

We luisterden naar het paasverhaal, deden een moeilijke matrix rond eieren en kippen en we deden schrijfdans (ovaal en liggende acht) waarbij ze op groot papier fijnmotorische bewegingen mogen oefenen. Ze deden het super! 

De laatste dag was de paashaas langs geweest en mochten ze eitjes zoeken in de klas! Wat een geluk! 
Om het Paasfeest te vieren, maakten we zelf nog lekkere eiersalade.

Fijne Paasdagen!!

Groetjes,
Juf Nelissa

 

                 

Druk op de groepsfoto voor naar het fotoalbum te gaan van Pasen.
Druk op de foto van het springkasteel om naar het fotoalbum van de sportdag te gaan.