Inloggen

12 maart – Chocolade

Beste ouders,

Maandag zijn we begonnen met thema chocolade, een voorloper op thema Pasen. 
De kleuters namen héél veel chocolade mee naar school, een grote dankjewel hiervoor! 

We ontdekten de verschillende soorten chocolade en de juiste benamingen. Witte chocolade, pure en melkchocolade. De kleuters proefden kleine stukjes en daarna deden we een raadspelletje.

De kleuters zagen via een filmpje hoe chocolade werd gemaakt, ze ontdekten dat er kleine cacaoboontjes bestaan waarvan cacaopoeder gemaakt wordt. Het woord 'cacao' vonden ze heel erg moeilijk, er werd verschillende keren gezegd dat chocolade komt van een 'kakboom'. 🙂 
We proefden echte cacaopoeder en dit vonden ze niet lekker. Ik legde uit dat suiker en melk nodig zijn om lekkere chocolade te maken. Toen we dit probeerden, werd het wel goedgekeurd.
Ze ondervonden al snel dat er in witte chocolade geen cacao zit, want cacao is bruin en witte chocolade is wit. 
Logisch toch? 🙂

We deden een wiskundig spelletje rond wegen van chocolademuntstukken, waarbij de begrippen meer, minder en evenveel aan bod kwamen. Ook moesten ze met de dobbelsteen gooien, waarbij ze gericht moesten tellen.

We leerden een leuk versje aan en we dansen op het liedje van 'chocoade' van mini-disco.
Ook deden we waarnemingen en ontdekten hoe chocolade aanvoelden, rook, eruit zag,… We ontdekten dat chocolade smelt in je hand door de warmte en ook weer hard wordt als je het terug koud laat worden.

De kleuters kunnen vanaf nu hun eigen boterham smeren, want ze leerden met een mes choco smeren op een boterham.  We maakten ook een werkblad rond chocolade.

We maakten chocolade crispies, kleine pralines met snoepjes en chocolademelk! Het was SMULLEN! 

Tijdens het turnen stond evenwicht en kruipen op het programma als hoofddoel.

Op het einde kwam natuurlijk ook aan bod dat we altijd goed onze tanden moeten poetsen als we snoep of chocolade eten en dat we naast deze kleine tussendoortjes heel veel gezonde dingen moeten eten! 🙂

Het was een fijne week! 
Groetjes,

Juf Nelissa