Inloggen

11 december ’17 – Hoeveel nachtjes tot kerstmis?

Wat keken de kleuters uit naar kerstmis… elke ochtend telden we hoeveel nachtjes ze nog moesten slapen op de aftelkalender die we maakten. Uiteraard hebben we ook de kaarsjes van de adventskrans aangestoken, ze konden precies zien wanneer er eentje extra aangestoken mocht worden. 
De kaarsjes uitblazen vonden ze ook erg leuk! 🙂 We vertelden het verhaaltje van kleine beer die niet kon wachten totdat het kerstmis was! De kleuters leerden wat kerstmis betekenden, namelijk: lief zijn voor elkaar en elkaar helpen. 

We begonnen het thema met een donkere klas… "Hé, juf? Waarom is het licht uit?" Wel, omdat het bijna kerst is! Kerst betekent gezelligheid en lampjes. Ik deed verschillende lampjes aan in de klas en de kleuters mochten samen, per 3, opzoek gaan naar kerstversiering in de klas. Dit moest samen, want kerstmis betekende namelijk: we zijn er voor elkaar. De kleuters hebben dit uitstekend gedaan, want het was niet zo gemakkelijk met 3.Daarna hebben we samen de kerstboom opgezet en leerden we het liedje van de kerstboom aan. 
We maakten een kerstboom door stroken te meten, dit deden ze heel nauwkeurig!

We leerden nieuwe begrippen aan 'lang' en 'kort', dit deden we met de slingers. De kleuters hebben de slingers van kort naar lang gelegd en ze bouwden 'evenlang' met blokken. Dit was een succes bij de jongens! 

We luisterden naar het verhaal van de geboorte van Jezus, we hebben dit op verschillende manieren gehoord. Na enkele dagen mochten we het verhaal zelf vertellen en de kersstal vullen. Daarna speelden ze het verhaal zelf na. 

De poppenhoek werd veranderd naar een kersthoek en een kerstwinkel waar ze kerstballen konden kopen. Ze konden deze ook laten inpakken, ze moesten de juiste maat doos zoeken voor het aantal kerstballen dat iemand wou kopen. Hier komt weer een beetje passen en meten bij kijken! 
Ze versierden kerstboompjes, deelden kerstkaarten uit en maakten heerlijke kerstmaaltijden klaar in deze hoek.

SNEEUW!!! Alle kleuters waren ondersteboven van de vallende sneeuw…. natuurlijk mochten we gaan kijken en voelen aan de sneeuw! We gingen ook opzoek naar dennenbomen, deze ontdekten we verder in de klas. We zagen de dennen en een dennenappel van dichterbij. We experimenteerden met dennentakjes en verf, daarna maakten we elk een unieke kerstboom hiervan! 

We uiteindigen met een fantastisch leuk kerstfeestje met veel lekkers en dansende kleuters!
Nogmaals heel erg bedankt aan alle ouders, oma's en opa's of andere familieleden die voor ons iets lekkers hebben klaar gemaakt! 
We eindigen de dag met een verhaal waar de kleuters nogmaals de waarde van kerstmis mee hebben gekregen, het draait niet om cadeautjes maar wel om elkaar! heart
Natuurlijk vonden ze hun gekregen cadeautje héél erg leuk, maar de dankbaarheid naar elkaar en de knuffels die uitgedeeld werden, zorgden ervoor dat ons kerstfeestje helemaal geslaagd was!

Fijne feestdagen & alvast een gelukkig nieuwjaar!

Daaaaaaaaaaaaaaaaag tot volgend jaar!
Juf Nelissa