Inloggen

7 februari ’19 – Verjaardag Lieze en verjaardag Lune

Deze twee lieve dames waren deze maand jarig!
Dat hebben we uitgebreid gevierd.

Ze werden beide 4 jaar!
HIEP HIEP HOERA VOOR LIEZE EN LUNE!!!

 

Dikke verjaardagszoenen 

       

7 januari ‘ 19 – Koning Goedhart, ridders en jonkvrouwen

Het begon allemaal met die ene speciale brief van koning Goedhart!
Hij gaf ons steeds opdrachten die we moesten uitvoeren, zoals: een kasteel maken, een ophaalbrug om de draken buiten te houden, een vlag te maken zodat hij wist waar hij naartoe moest komen,…
De kleuters maakten juwelen, spiegeltjes, schilden, kronen en zwaarden. Ze mochten zelf kiezen wat, maar elke kleuter heeft aan de verschillende soorten fijnmotorische technieken gewerkt.
We leerden het liedje van ridder Martijn en ridder Koen aan, wat nog LANG zal nazinderen geloof ik! :-0 Maar we leerden ook een versje aan.
In de knutselhoek mochten de kleuters die wilden een kasteel maken, hier kwamen prachtige kastelen tevoorschijn! Allemaal zo uniek en zelf gemaakt. Ze leerden verschillende hechtingsmaterialen kennen.

MAARRRR…die laatste dag was toch wel het spannends…. eindelijk kwam koning Goedhart op zijn ros een bezoekje brengen aan ons kasteel! Gelukkig vond hij de weg door onze vlag, zo wist hij precies waar de uiltjesklas was.
De kleuters ontvingen hem met open armen, ze lieten al hun werkjes zien, ze zongen voor de koning en zeiden het versje op, ze mochten vechten tegen hem en raadt eens? Elke keer wonnen ze tegen de koning! Zo goed hadden ze geoefend.
Want in deze drie weken mochten ze de eerste week geen zwaard gebruiken, want ze moesten dit eerst nog leren. Via een gericht steekbord en hoepels leerden ze gericht steken zonder iets aan te raken. 
De koning was zoooo enthousiast en zooo trots, hij zou wel willen blijven wonen in onze klas. Maar dat ging helaas niet, zijn ros wachtte op hem in het bos. De koning kroonde elke kleuter tot ridder of jonkvro
uw en ze kregen hun eigen diploma!  

Wat waren de kleuters trots!!!!!!!!!!
Allemaal nog een laatste knuffel en daar vertrok hij…. terug naar zijn kasteel!

We eindigen de namiddag met een ridderfeest, met veel dansen, chips, nootjes en limonadesiroop! 

We deden nog zoveeeeeeeel meer, maar ik denk dat ze het ondertussen allemaal wel al verteld hebben thuis! 🙂

GEGROET
Juf Nelissa

           
 

17 januari ’19 – Lena is 4 jaar!!!

LENA WERD 4 JAAR!!!

Hiep hiep hoera lieve Lena! 
3 dikke verjaardagszoenen

14 januari ’19 – rollebolle uiltjesklas

Op 14 janauri zijn we in de voormiddag gaan rollebolle in Genk met de 9 oudste kleuters van de klas.
Het was erg leuk en zeer actief! 🙂 Ze hebben zich kunnen uitleven!
De 8 jongste kleuters van de uiltjesklas vonden het ook weer even fijn om bij juf Sandra te gaan spelen!!!

Geniet van de foto's!

21 december ’18 – Kerstsfeer in de uiltjesklas

Elke ochtend opnieuw kleurden we weer een vakje van onze aftelkalender.
De kleuters telden af naar ons kerstfeestje. Want daar keken ze zooo erg naar uit!!!

We zijn begonnen met een brainstorm, waaruit bleek dat de kerstboom wel erg belangrijk was! Want velen hadden hem thuis al staan.
De kleuters moesten in het donker opzoek gaan naar kerstversiering. Dit moest samen, want kerstmis betekent namelijk: we zijn er voor elkaar. De kleuters hebben dit uitstekend gedaan, want dit was niet zo gemakkelijk!
Na zoveel versiering te hebben gevonden, was het tijd om de boom op te zetten. We sorteerden samen de takken, plooiden ze en hingen ze in de kerstboomstandaard.
De juf was totaal overbodig! We leerden ook het liedje van de kerstboom aan.
Al gauw kwamen we erachter dat onze boom nep was… dan maar op onderzoek uit om een echte dennenboom te vinden!
We trokken naar buiten… we vonden kleine, grote, dikke en smalle dennenbomen. 
Van de juf mochten we dennentakjes van de boom meenemen naar de klas , zodat we ermee konden experimenteren.
We leerden nieuwe begrippen aan 'lang' en 'kort', dit deden we met slingers. De kleuters hebben de slingers van kort naar lang gelegd en ze bouwden 'evenlang' met blokken. Dit was een succes!
We luisterden naar het verhaal van de geboorte van Jezus, dit hebben we op verschillende manieren gehoord. Na enkele dagen mochten we het verhaal zelf vertellen en de kersstal vullen. 

De poppenhoek werd veranderd naar een kersthoek en een kerstwinkel waar ze kerstballen konden kopen. Ze konden deze ook laten inpakken, ze moesten de juiste maat doos zoeken voor het aantal kerstballen dat iemand wou kopen.
Hier komt een beetje passen en meten bij kijken! Ze versierden kerstboompjes, deelden kerstkaarten uit en maakten heerlijke kerstmaaltijden klaar in deze hoek.
Uiteraard hebben we ook heel hard aan onze nieuwjaarsknutsel gewerkt en konden we het versje helemaal vanbuiten.
De juf was mega trots!

We sloten uiteindigen af met een fantastisch leuk kerstfeestje met veel lekkers, muziek en dansende kleuters.
Bij het krijgen van hun cadeautje, was de dankbaarheid groot! Uiteindelijk draait het met kerstmis enkel om elkaar en dat hebben we in de klas gemerkt! heart
Nogmaals heel erg bedankt aan alle ouders, oma's en opa's of andere familieleden die voor ons iets lekkers hebben klaar gemaakt! 

Ik wens jullie het allerbeste voor 2019!
Juf Nelissa

 

    

 

26 november ’18 – Sint en Piet

Wat was dit een spannende tijd…  Sint en zijn pieten die op bezoek gingen komen!
Elke dag telden we af hoeveel dagen we nog moesten wachten, maar hij was ons zeker niet vergeten! 🙂

We begonnen het thema met een tafelpoppenspel. Sinterklaas kwam met zijn boot aan in Belgie, maar hij was de zak met alle cadeautjes vergeten in Spanje! O nee, wat een groot probleem! De kleuters moesten nadenken hoe ze zo snel mogelijk die zak konden terug krijgen.
Op die manier stimuleren we de kleuters om probleemoplossend na te denken. Olivier kwam met het idee dat de meeuw die ook op de boot van de Sint zat de zak maar moest gaan halen… Dat probeerden we, maar de meeuw kon hem niet vathouden in zijn snavel. Ze kwamen op het idee om dan maar een touw rond de snavel en de zak te binden en ja hoor dat lukte! De kleuters waren heel erg betrokken!
Ook eindigen we het thema met dit tafelpoppenspel, de uittocht van de sint. 

Tijdens dit thema hebben we pepernoten gebakken, schoenen verkocht in de schoenenwinkel en hierbij prima geteld. De 1-1 relatie werd hier enorm gestimuleerd.  We vulden schoenen met cadeautjes, knipten 3 of 5 cadeautjes uit voor in onze zak, maakten een sinterklaashoed waarbij we veel verschillende fijnmotorische technieken moesten gebruiken (stempelen, plakken, knippen en verven). 
Er werden veel verhaaltjes voorgelezen over de sint en zijn pieten. We leerden een liedje en een dansje die we hebben getoond aan de Sint en zijn pieten.

In de klas werd de poppenhoek omgetoverd tot de slaapkamer van de sint en er kwam ook nog een stoomboot bij.  De kleuters kropen in de rol van sinterklaas en zijn pieten. Ze deelden de hele dag door cadeautjes uit aan alle lieve kinderen in de klas. Op het begin van onze week deden we een waarneming van de kleren van sinterklaas en zwarte piet en ook in de eerste dagen hebben we ons mogen verkleden. We deden schrijfdans met scheerschuim en zwarte verf, waarbij de oudste  kleuters gerichte bewegingen (voorloper op het schrijven) mochten uitproberen op sinterklaasmuziek en de jongste mochten vooral het ritme van de muziek meevolgen door lijnen te maken. Dit was echt genieten!

Natuurlijk kwam de sint ook op bezoek in onze klas, de eerste keer kwam hij lekkere snoepjes brengen en op dinsdagnamiddag kwam hij zelfs op bezoek! De dag erna stonden er allerlei cadeautjes in de klas, hier hebben we dan ook al héél veel mee mogen spelen. 

We sloten de twee weken af met een pietenparcours. Ze moesten op de daken klimmen, kruipen in schoorstenen voor en achteruit, lopen over de daken (evenwicht), glijden van de dakrand en cadeautjes gooien in de schoorstenen.
Alle 17 kleuters zijn zwarte pietjes geworden en kregen een pietendiploma.

Lieve groetjes!
Juf Nelissa

14 november ’18 – Iga is jarig!

Iga werd 4 jaar!!!

Gelukkige verjaardag lieve meid! 
Heel veel verjaardagszoenen en knuffels van alle uiltjes!

 

                                                                                                                                                                                                                                                               

5 november ’18 – Thema mijn restaurant in de uiltjesklas

Beste ouders,

Om het grootouderfeest in een leuk jasje te steken, gingen we opzoek naar een leuk thema om uit te werken in de kleuterklassen maar ook om de grootouders mee te verrassen!
We startten het thema met een toneelstukje met de 3 kleuterjuffen waar chefkok Sandra een heerlijk menu samenstelde voor de gast Monique en de ober Nelissa zorgde voor de juiste bediening! De kleuters vonden het enorm grappig en bovendien was het erg leerrijk.

We maakten in de klas een restaurant met 2 tafeltjes, een bar met drinken en een grote keuken. De kleuters leerden de tafel juist dekken, leerden servetten simpel plooien en de juf speelden vaak samen in de restauranthoek. Op deze manier leerden ze hoe het eraan toe gaat in een restaurant.

We mochten in de bouwhoek bouwen met borden, kommetjes en bekers en in de experimenteerbak lagen allerlei dopjes (verschillende formaten en kleuren) waar ze taartjes van konden maken. We hadden ook nog 2 kleine experimenteerbakjes met pasta en rijst in om de borden te vullen.
We leerden een versje over keukenmuziek en we deden een chocoladedansje, deze oefenden we goed zodat we de grootouders omver konden blazen op het grootouderfeest! En ja hoor, dat is echt gelukt! 

Natuurlijk om een echte kok te worden, moesten we een koksmuts hebben! Deze hebben we helemaal zelf geknipt, wat overigens een hele goede knipoefening was! En ze mochten hem zelf versieren met sterretjes, want het waren echte sterrenchefs! 

We deden een waarneming rond keukenmateriaal en ze waren onder de indruk van alle materialen die je nodig hebt om te koken/bakken! 
Toen ze alle materialen eens hadden gezien, was het hoogtijd om zelf aan de slag te gaan!! We organiseerden 2 restaurantdagen in de klas, waar de kleuters helemaal zelf de kok/ober/afwasser mochten spelen! We maakten lekkere croque monsieurs met heel veel groentjes die de kleuters helemaal zelf hebben gesneden. We maakten een soort van buffet, waarbij de kleuters in een rij moesten aansluiten en om de beurt hun bord mochten vullen. BOTERHAM – KAAS – HAM – BOTERHAM en dan naar de tafels waar ze zelf groentjes mochten nemen. Ze namen enkel de dingen die ze zelf wilden opeten. Het was echt genieten!!!

De week erna maakten we pannenkoeken ! De kleuters maakten het beslag en waren al snel aan het proeven. Gelukkig had de juf thuis al een voorraadje pannenkoeken gebakken, zodat het 's middags goed vooruit ging en we allemaal samen een pannenkoek konden opsmullen! Sommigen smulden er wal 3, 4 of 5 op !!!! 😉
We schoven de tafels tegen elkaar aan en het was een hele gezellige middag!

Uiteraard was het daarna ook tijd om af te wassen, ook dit hebben de kleuters subliem gedaan!

Nogmaals bedankt voor alle helpende handen en bakkende ouders om van het grootouderfeest een succes te maken!

Klik op onderstaande foto's om naar de TWEE fotoalbums te gaan van dit thema.
Lieve groetjes,

Juf Nelissa

                          

               Fotoalbum 1                                                                                             fotoalbum 2

 

OPGELET: WOENSDAG 21 NOVEMBER IS HET GEEN SCHOOL VOOR DE KLEUTERS

 

22 oktober ’18 – Griezelen

Beste ouders

Maandagochtend kwam er toch niet een heks aangevlogen in onze klas?! Het was heksje Nelleke.
Ze kwam op haar bezem aan en had een hele grote neus. Ze vertelde wat heksen zoal doen en ze vroeg aande kleuters of ze ook graag wilden leren toveren.
Uiteraard vonden de kleuters dit erg interessant. Wanneer de heks een toverspreuk uitprobeerde op de kleuters, lukte dit van de eerste keer!!!
** HOCUS POCUS PATS, HEKS NELLEKE TOVERT ALLE KLEUTERS OP DE GROND** en daar zaten alle kleuters op de grond en niet meer op de bankjes…. 🙂

Dit wilden de kleuters maar al te graag zelf proberen, zo gingen ze aan de slag in de heksengrot waar ze toverspreuken konden uitproberen en heksensoep konden maken
Dit deden ze aan de hand van opdrachtenkaartjes waarbij ze moesten tellen hoeveel snottebellen, paddenstoelen, spinnen of noten in de soep moesten.
Tellen, roeren, proeven en klaar!

We maakten bloedsoep met spinnen en de kleuters hebben de hele soep zelf gemaakt en opgegeten. 

Deze week stonden de kleuren ook centraal, ze maakten een werkje waarbij ze moesten kijken welke kleur bolletjes ze in de soep moesten doen. Voor de oudste was dit tellen en kleurenkennis, voor de jongsten stond kleurenkennis voorop.

We leerden een liedje aan over een spinnetje die ook in de heksengrot woonde, we deden een moeilijke matrix, haalden kleine spinnetjes met een pincet uit het web ( zo wordt de fijne motoriek gestimuleerd) en we gooiden gekleurde spinnen in een web.

Als afsluiter hielden we een griezelfeestje en het was echt griezelig! Alle kleuters waren verkleed en de juf wist zelf niet meer wie er nu eigenlijk in haar klasje zat… brrrr!!!
Gelukkig vertelden ze zelf dat ze lieve pompoenen, dracula's, spinnen en heksen waren! 
We deden een toverspreuk en het water veranderde ineens naar water met grenadine… ongelooflijk! De kleuters mochten daarna zelf een muis,worm of kikker in hun drankje doen. Hmm, heerlijk!
Juf Sandra en haar kleutertjes kwamen mee vieren en juf Sandra heeft alle kleuters mooi geschminkt!!!

Als afsluiter speelden we met muziekinstrumenten en leerden we geluid-stilte spelletjes. Het was erg leuk! 
Als laatste een dikke knuffel aan elkaar en aan de juf en we vlogen de vakantie in…

Lieve groetjes en fijne vakantie!
Juf Nelissa

8 oktober ’18 – Wouter kabouter op bezoek in de klas

Beste ouders,

 

De kleuters kwamen in de klas en zagen allemaal kleine voetstapjes… Wie was er in de klas geweest? De kleuters vonden het heel vreemd en gingen opzoek in de klas. Toen vonden ze een klein rood mutsje! O, het was een kabouter die zijn mutsje was kwijt geraakt.
Het was Wouter kabouter die af en toe via briefjes zich liet horen… Hij vroeg ons of hij in de uiltjesklas mocht blijven logeren, dat vonden de kleuters uiteraard goed! We maakten daarom allemaal kabouterdorpjes waar hij kon wonen.

Ondertussen leerden wij in de klas heel wat over kabouters, paddenstoelen, blaadjes en andere herfstschatten. We gingen op herfstwandeling en genoten van alle herfstschatten in het bos.
Op het einde liet Wouter kabouter zich heel even zien, maar hij bleef stokstijf staan, want wij waren wel HEEL groot! Toen verstopte hij zich weer snel…

We deden een waarneming rond kastanjes en noten en hebben uitvoerig geproefd en noten gekraakt, ook hebben we kastanjes gepofd! Dit vonden de kleuters heerlijk.
Toen kwamen er vriendjes van Wouter kabouter… We maakten samen een slakkenhotel, hebben de slak van dichtbij mogen waarnemen en speelden een lottospel over slakken  We deden ook schrijfdans rond de slak.
We hoopten héél erg dat het ging regenen om dan de regen helemaal te ontdekken met onze paraplu's, maar helaas! We speelden dan maar hele leuke spelletjes met onze paraplu's. 

Het was een fijne week!

Vele groetjes,
Juf Nelissa

 

Klik op onderstaande foto om naar het album te gaan.