Inloggen

1 maart 2019 – Jeugdboekenmaand 2019: Vriendschap

       

 

Van 1 maart t.e.m. 31 maart 2019 is het jeugdboekenmaand. Deze maand heeft als thema "Vriendschap". In de klas zullen we uitgebreid aandacht besteden aan boeken, verschillende werkvormen en natuurlijk ….. vriendschap. 

15 februari ’19 – Drama met Jip en Janneke

Tijdens de dramales maakten we kennis met enkele gevoelens uit het verhaal van Jip en Janneke. Zo voelde Jip zich bv. blij, boos, bang, verdrietig en verliefd.

We leerden deze gevoelens van gewoon naar heel fel uitbeelden.

Ook leerden we prenten associëren met gevoelens. Dit deden we door in groepjes samen te werken en de juiste prenten bij het juiste gevoel te leggen.

Hierna volgden nog enkele drama-activiteiten. De leerlingen kregen een situatie waarin ze Jip en Janneke moesten uitbeelden. Hierbij moesten ze letten op hun houding en mimiek.  De rest van de klas moest raden welke situatie werd uitgebeeld en om welk gevoel het zou gaan.

Je vindt hier alvast enkele foto's. Kan jij raden wat er werd uitgebeeld?

8 februari ’19 – une maison pour Nana

Al enkele weken werken we voor Frans rond het thema 'wonen en verbouwen'. We maakten al eerder kennis met de muis Nana en haar vriendjes Mimi, Poupou en Roekoe. Ook leerden we al enkele woordjes in het Frans zoals une maison, un garage, un mur en nog veel meer.

Nana wilt heel graag een eigen huis hebben. Une maison en carton! We vonden het daarom een schitterend idee om uit schoendozen een groot huis te knutselen. De leerlingen mochten per twee een kaartje uit een doos trekken waarop een bepaalde kamer afgebeeld stond. Deze kamer moesten zij helemaal knutselen voor de muis.

De meubels werden 3D voorgesteld. Zo leek het huis echt tot leven te komen.

De kamers die onder andere geknutseld werden waren:

– de slaapkamer

-de logeerkamer

– de speelkamer

– de badkamer

– de woonkamer

– de keuken

– de garage

– de zolder

– de kelder

– en natuurlijk kreeg Nana ook een hele mooie tuin!

Alle dozen werden aan elkaar gekleed … et voilà! Une maison en carton!

Het huis kan je ondertussen bewonderen in de gang van het eerste leerjaar.

Au revoir!

8 februari ’19 – Gebarentaal

Het nieuwe thema van MUNDO heet 'Mensen spreken met mensen' en gaat over communicatie. We leerden hoe mensen taal verwerven: je hoort de taal, slaat hem op in je hersenen en produceert een volgende keer de taal zelf. Wanneer er echter in deze stappen iets mis is, verloopt het leren van taal niet zo vlot. Zo kan het bv. zijn dat mensen niet goed horen of doof zijn. Gelukkig bestaat er dan gebarentaal. Selina is hierin een expert en we waren heel geboeid wanneer zij ons het handenalfabet toonde en andere gebaren aan ons kon voordoen. 

4 februari ’19 – Hiep hiep hoera!

Zondag 3 februari was Iliano aan de beurt om 7 kaarsen uit te blazen. Op maandag vierden we hem in de klas. Proficiat kerel!

25 januari ’19 – het weerbericht

De leerlingen werden voor een dagje omgetoverd tot echte weermannen en weervrouwen.

Ze gingen in groepjes aan de slag om het weerbericht van een week te bedenken. 2 leerlingen voorspelden het weer en de 2 andere leerlingen zorgden voor de autocue.

Bij het voorspellen van een weerbericht is het belangrijk dat je naar het publiek blijft kijken (en ze welkom heet), dat je duidelijk spreekt en dat je advies geeft aan de kijkers. Zo waren er een paar leerlingen die ook vertelden welke kleding je het best kon dragen door de week of welke ontspanningsactiviteiten je zou kunnen doen.

 

14 januari ’19 – Feest!

Szymon werd 7 jaar en dat vierden we in de klas! Proficiat!

11 januari ’19 – Hiep hiep hoera!

In de vakantie blies Selina 7 kaarsjes uit. Proficiat meisje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook ikzelf mocht kaarsjes blazen. Het waren er wel een paar meer dan 7….. wink

7 januari ’19 – MUNDO: thema water

We starten vandaag met het nieuwe thema van MUNDO nl. water. De kinderen dachten met hun schoudermakker na over alles wat ze al wisten over water en waar ze aan dachten. Ze schreven en/of tekenden alles op een blad en stelden hun werk dan per twee aan een ander duo voor. Nadien vertaalden we alles kort in de grote klasgroep en gingen de kinderen op zoek naar dingen die ze graag willen leren in het thema. 

7 januari ’19 – Zoek iemand die….

Om het praten over de voorbije vakantie eens op een andere manier te doen, koos ik voor de werkvorm: "Zoek iemand die….." Gewapend met pen en papier ging elk kind op zoek naar een persoon die ze konden invullen bij elk vakje op hun blad: zoek iemand die….. naar de film geweest is, een cadeau heeft mogen uitpakken, in de sneeuw gespeeld heeft, op reis geweest is,….. We kwamen zo veel over elkaars vakantie te weten.