Project kleuren

Beste ouders

Zoals jullie al wisten, hebben we in de hele school een project gedaan rond kleuren
Velen hebben het al gezien wat we allemaal hebben gedaan op de tentoonstelling. 
Dit zijn enkele dingen die aan bod zijn gekomen: 

De kleuters mochten experimenteren met spuitjes en verf. Zo kwamen de kleuren door elkaar en waren ze op een speelse manier aan het mengen en kleuren aan het ontdekken. Ze hebben bij juf Lize een 3D werkje gemaakt met speeldeeg. Ze mochten allemaal kiezen wat ze wouden maken en ze maakten hun werkje af met kleur! 
Daarnaast hebben we ook geexperimenteerd met kleurenzaklampen. Op de witte muur kwamen alle kleurtjes tevoorschijn en ze probeerden de kleuren te mengen. Dit lukte prima en ze ontdekten kleuren die ze zelfs niet konden benoemen. 🙂
We hebben ook gewerkt rond ELMER de kleurenolifant.
Ze maakten met strijkkralen olifantjes na, maar ook met de klei en kraaltjes. 
Ze hoorden van juf Marijke mooie verhaaltjes rond elmer en ze leerden een leuk olifantenliedje! 
Ook mochten ze met een vorm (ei die bestond uit 6 stukken) een uniek kunstwerk maken. Ze waren erg trots op het resultaat! We hebben met scheerschuim gespeeld en hierin kleuren gemengd, een afdruk ervan maken en nog eens creëerden ze een speciaal kunstwerk! De kleuters die dit niet kozen, mochten met ecoline blazen. 
Seppe vond zelfs dat het op vuurwerk leek en hij heeft nog gelijk ook! 🙂

We leerden ook een belangrijke waarde aan in onze klas:
Welke mooie huidskleur je ook hebt, iedereen is uniek en hoort erbij! 

De kleuters maakten ook een mooi mondriaan-schilderij! Deze schittert nog steeds in de klas. 
We leerden de kleuren van de regenboog en ook deze mochten ze toepassen. Ze moesten goed kijken welke kleur na welke kleur kwam en op deze manier mochten ze iets inkleuren of nabouwen. 
Ze leerden ook kleuren mengen en dit lieten ze zien op papier door te mengen met verf. 

De oudste mochten bij juf Marijke ook nog eens een woordspel doen. Ze mochten kijken hoe ELMER werd geschreven en tussen de verschillende woorden (LMEER, MRELE,EMLER,…) de juiste ELMER lettervolgorde kiezen. 

We deden ook heel veel leuke PROEFJES. We kleurden witte tulpen in een andere kleur, we deden een exprimentje met skittles en we maakten gekleurd water en deden er een doekje in. Het doekje werd vanboven een gemengde kleur. 

Ook de hoeken werden verrijkt in thema kleuren. 
Ze mochten op de gang een bewegingsspel doen. Ze moesten gooien met de kleurendobbelsteen en de juiste gekleurde bal nemen. Deze moesten ze dan ook nog eens door het juiste gekleurde deurtje rollen. Nadien bracht ik een 'puntensysteem' aan, die zo nu en dan eerlijk werd toegepast! 😉
Ze mochten bouwen met LEGO of DUPLO en maakten huizen door patronen te gebruiken. 
In de leeshoek stonden allemaal boekjes rond kleuren en Elmer. Daarnaast mochten ze in de schrijfhoek hun naam zelf leren schrijven, sommigen konden dit al en mochten dan namen van anderen overschrijven.
Uiteraard alle letters in een andere kleur! 🙂
Er werd een lichtbak aangebracht waar ze met gekleurde vormen mochten spelen. 
In de tekenhoek werden stappenplannen gelegd van een olifant die ze mochten tekenen en in gekleurde vakjes mochten verdelen. Sommigen maakten een olifant met héél veel vakjes, hier was wat doorzettingsvermogen bij nodig! 😉

We hebben zoals u ziet héél veel geleerd over kleuren, maar vooral mogen genieten door de kleuren te BELEVEN!

Toen was het zover…DE tentoonstelling… spannend!
De kleuters mochten zelf meehelpen met het indelen van de tentoonstelling: Wat komt waar? Wat hebben we nodig? Welke foto's moeten erbij geplaatst worden? Ze hebben het uitstekend gedaan! 

Bedankt om naar onze tentoonstelling te komen kijken, we hopen dat jullie ervan genoten hebben!

Kleurrijke groetjes van juf Marijke, juf Lize en mezelf

 

Druk op de afbeelding voor meer foto's!